Mleko matki nieustannie jest przedmiotem badań naukowców z całego świata, dzięki czemu odkrytych zostało już wiele jego zalet - zarówno dla dzieci, jak i karmiących mam.
Mleko matki ratuje życie
W przypadku dzieci urodzonych przedwcześnie mleko matki nie jest jedynie odpowiedzią na potrzeby żywieniowe. Dla wcześniaków jest ono lekiem, który chroni przed powikłaniami wcześniactwa np. sepsą oraz martwiczym zapaleniem jelit. Karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia znacznie zmniejsza ryzyko tzw. śmierci łóżeczkowej.
Z badań przeprowadzonych w USA wynika, że w przypadku rezygnacji z karmienia piersią w okresie okołoporodowym śmiertelność wśród dzieci wzrasta o 25%.
Karmienie piersią a odporność
Zaskakującego odkrycia dokonano badając zalety karmienia piersią pod kątem odporności dziecka. Okazało się bowiem, że dziecko mobilne, czyli takie, które jest już w stanie się przemieszczać i tym samym ma ono kontakt z innymi patogenami niż jego matka, mimo to otrzymuje z mlekiem potrzebne mu w danej chwili przeciwciała. Zachodzący mechanizm nie jest jeszcze dokładnie znany, ale najprawdopodobniej kobiece piersi mają zdolność zassania śliny dziecka wraz ze znajdującymi się w niej patogenami, z którymi maluch miał styczność. Następnie receptory w piersiach rozpoznają poszczególne patogeny i stymulują organizm matki do produkcji odpowiednich przeciwciał, które potem wraz z mlekiem trafiają do dziecka.
Karmienie piersią nie zwalcza całkowicie ryzyka infekcji, ale robi to w znaczącym stopniu. Pomaga też organizmowi w przezwyciężeniu choroby oraz przejściu jej łagodniej. W badaniach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii dowiedziono, że karmienie piersią dzieci przez pierwsze 6 miesięcy życia powoduje spadek liczby przypadków dzieci hospitalizowanych z powodu chorób objawiających się biegunką o 53% oraz o 27% z powodu zakażeń dróg oddechowych. Mamy potwierdzają też, że karmienie ułatwia im uspokojenie i usypianie dzieci. Dzieje się to m.in. za sprawą melatoniny i odpowiedzialnych za sen nukleotydów obecnych w pokarmie. Mleko matki zawiera też wiele unikalnych składników odżywczych, których nie można odtworzyć w warunkach sztucznych.
Długofalowe działanie
Mleko matki oprócz zapewniania ochrony immunologicznej, co ma miejsce tylko w okresie karmienia piersią, pozytywnie oddziałuje także na zdrowie dziecka i matki na długo po zakończeniu karmienia. Przykładem tego działania jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia atopowego zapalenia skóry i astmy wczesnodziecięcej u dzieci. Matczyny pokarm w późniejszym życiu dziecka pomaga też zapobiec nadwadze, otyłości i cukrzycy typu I i II. Jednym z powodów tego zjawiska jest unikalna właściwość mleka kobiecego, jaką jest modelowanie procesów genetycznych. W praktyce oznacza to, że jeśli w rodzinie występuje genetyczna skłonność np. do otyłości, to mleko matki będzie kształtować zdrowie dziecka w kierunku uniknięcia pojawienia się tej choroby. Karmienie piersią wspomaga także prawidłowy rozwój twarzoczaszki malucha i tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się wad zgryzu o 68%.
Zawarte w mleku matki składniki pozwalają zapobiec wystąpieniu niektórych nowotworów dziecięcych np. ostrych białaczek. U dziewczynek karmionych piersią zaobserwowano także zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi w okresie premenopauzalnym. Podobnie jest z karmiącymi mamami - w ich przypadku zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów kobiecego układu płciowego. Z każdym rokiem karmienia spada też u nich o 5% ryzyko zachorowania na raka piersi. Kobiety, które karmiły piersią zmniejszyły u siebie także prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę w wieku menopauzalnym.
Prawidłowe przechowywanie mleka matki
Aby zachować wszystkie zalety karmienia piersią w odciągniętym pokarmie należy opanować zasady jego poprawnego przechowywania. Odciągnięte mleko powinno zostać umieszczone w czystym, umytym uprzednio w ciepłej wodzie i płynie pojemniku ze szczelnym zamknięciem. Najlepiej, gdy jest to pojemnik szklany lub polipropylenowy. Jeżeli pokarm ma zostać wykorzystany w okresie krótszym niż 6 godzin, wówczas może on pozostać w temperaturze pokojowej, ale pod warunkiem, że temperatura otoczenia nie przekracza 29°C, a pojemnik nie jest narażony na oddziaływanie promieni słonecznych. Kiedy okres przechowywania ma być dłuższy, należy umieścić mleko w lodówce (nie na drzwiach), gdzie może czekać na zużycie do 96 godzin. Pokarm można również zamrozić w chłodziarko-zamrażalce, których temperatura wacha się od -4 do -20°C, i przechowywać do 3 miesięcy. W zamrażalce o temp. -20°C okres przydatności mleka wydłuża się do 6 miesięcy.
Pokarm najkorzystniej jest rozmrażać powoli - w lodówce. Do podania dziecku nadaje się mleko schłodzone, w temperaturze pokojowej lub ogrzane. Podgrzewać należy je w kąpieli wodnej o temp. nieprzekraczającej 40°C przez maksymalnie 20 min. Ogrzewanie w mikrofalówce lub kąpieli o wyższej temperaturze znacząco obniży wartości pokarmu. Dodatkowe informacje o przechowywaniu mlekami matki znajdziesz pod linkiem https://tokocham.pl/rodzina/jak-dlugo-mozna-przechowywac-mleko-matki/.