Występuje w odmianach słodkiej, wędzonej i ostrej, a także w różnych kolorach, takich jak czerwony, pomarańczowy i żółty. Paprykę stosuje się na całym świecie, zwłaszcza w potrawach z ryżu i gulaszu.Jest nie tylko bogata w antyoksydanty, ale także witaminy i minerały. Poniżej przedstawione niektóre z korzyści zdrowotnych płynących z papryki:
Papryka wędzona jest nadal pełna składników odżywczych. Papryka jest pełna mikroelementów i korzystnych związków, Może wspierać zdrowe widzenie, papryka zawiera kilka składników odżywczych, które mogą poprawić zdrowie oczu, w tym witaminę E, beta karoten, luteinę i zeaksantynę. Badania wykazały, iż wysokie spożycie niektórych z tych składników odżywczych z obniżonym ryzykiem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) i zaćmy. Może zmniejszyć stan zapalny. Niektóre odmiany papryki, zwłaszcza ostre, zawierają związek kapsaicynę. Uważa się, że kapsaicyna łączy się z receptorami na komórkach nerwowych, aby zmniejszyć stan zapalny i ból. Dlatego może chronić przed różnymi stanami zapalnymi i autoimmunologicznymi, w tym zapaleniem stawów, uszkodzeniem nerwów i problemami trawiennymi.
Wędzona papryka to kwintesencja hiszpańskiej przyprawy
Pierwszą paprykę wyprodukowano w Hiszpanii z papryki, którą Krzysztof Kolumb przywiózł ze sobą do Europy. Mnisi z zakonu Hieronimitów na polecenie Karola V uprawiali te papryki, dzięki czemu trafiły one do regionu La Vera w Hiszpanii. Miejscowi rolnicy również zaczęli uprawiać paprykę, którą wspólnie określa się mianem pimentonu. To sprawiło, że stały się one w końcu regionalną tradycją. Uprzemysłowiona produkcja papryki rozpocznie się pod koniec XVII wieku i stanie się wysoko rozwinięta do połowy XVIII wieku. To właśnie w tym okresie rozpoczęto uprawę papryki w regionie Murcji. Papryka z Murcji zyskałaby swój odrębny charakter. Od XVIII wieku regiony La Vera i Murcia stały się głównymi producentami hiszpańskiej papryki. Obecnie istnieje wiele odmian hiszpańskiej papryki, przy czym najbardziej charakterystyczną z nich jest papryka wędzona. Papryka wędzona nosi nazwę pimenton ahumado i jest produkowana poprzez wędzenie papryki w drewnie dębowym.
Jak smakuję papryka wędzona?
Istnieje wiele rodzajów wędzonej papryki, a ich poziom smaku waha się od słodkiego i łagodnego do ostrego. Oprócz smaku i aromatu przyprawy są złożone i charakterystyczne w porównaniu z odmianami niewędzonymi. Należy zauważyć, że wędzona papryka jest zazwyczaj słodką i łagodną odmianą, chyba że na etykiecie jest napisane inaczej. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że nawet ta ostrzejsza odmiana jest znacznie mniej pikantna niż pieprz cayenne.
Wędzona papryka i jej korzyści zdrowotne
Wędzona papryka jest bogatym źródłem witamin i minerałów potrzebnych dla zdrowia.