Dzięki właściwościom żelującym siemię lniane wykorzystuje się w kuchni głównie do zagęszczania potraw. A co właściwie daje nam spożywanie ziaren lnu?
Siemię lniane i jego lecznicze właściwości
O właściwościach leczniczych siemienia lnianego wiemy coraz więcej. Te niewielkie nasionka mają ogromny wpływ na nasz organizm. Włączone do codziennej diety, usprawnią pracę naszych jelit i pomogą nam na bieżąco oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn. Siemię lniane chroni też przed problemami z cholesterolem, może też korzystnie wpływać na stan górnych dróg oddechowych. Jak więc dodać je do codziennej diety?
Siemię lniane jako zagęstnik
Siemię lniane z racji tego, iż wykazuje działanie żelujące, jest świetnym zagęstnikiem. Możemy nim zagęścić sos, zupę czy gulasz, a także shake’a czy owocowe smoothie.
Siemię lniane jako zamiennik jajka
Siemię lniane to idealny zamiennik jajka w potrawach wegańskich. Siemię lniane zamiast jajka możemy wykorzystać, np. przy wypieku kruchego ciasta czy przy przygotowywaniu pasztetów bądź kotletów. Jedno jajko to odpowiednik jednej łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z trzema łyżkami wody. Tak przygotowaną mieszankę należy wstawić przed dodaniem do ciasta bądź potrawy na około 20 min do lodówki.
Zaleca się kupowanie całych ziaren siemienia lnianego i samodzielne ich mielenie tuż przed spożyciem, ponieważ zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe stosunkowo szybko jełczeją, co przyczynia się do utraty ich właściwości odżywczych. Siemię możemy mielić w młynku do kawy bądź blenderem. Jednak musimy uważać, by nie mielić ziaren zbyt długo, ponieważ wytrąci się tłuszcz, który zmieni konsystencję siemienia, a to z kolei spowoduje osłabienie jego wiążących właściwości.
Siemię lniane jako panierka
Siemię lniane zarówno w formie ziarenek, jak i w formie mielonej to świetny dodatek do panierki. Siemię lniane można również stosować samodzielnie jako panierkę.
Siemię lniane jako dodatek do potraw
Siemieniem lnianym możemy posypać sałatkę czy kanapkę, a także przyozdobić zupę krem czy warzywną tartę. Ziarenka siemienia możemy dodać także do sezamek bądź przygotować z nich oraz z miodu bądź syropu z agawy ciasteczka siemieniowe.
Czy warto zatem spożywać siemię lniane?
Jak widać powyżej, sposobów na wykorzystanie siemienia jest bardzo dużo. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni zachęcamy Cię do wypróbowania siemienia w różnych postaciach i znalezienie dla siebie najlepszej formy jego przyjmowania. Przecież zdrowe odżywianie powinno być przyjemnością, a nie karą. Biorąc pod uwagę, jak wiele właściwości prozdrowotnych posiada siemię, serdecznie zachęcamy Cię do włączenia go do swojego codziennego jadłospisu – sklep Racjonalni posiada w swojej ofercie pożywną mieszankę wysokojakościowych superfoods (wśród których znajduje się również siemię lniane), dzięki której urozmaicisz z pewnością przygotowywane potrawy.