Najczęściej pochodzą one z smażonych i gotowanych dań, które praktycznie codziennie wykonywane są w kuchni. Aby zapewnić jej czyste powietrze wolne od nadmiernej wilgoci i zapachu tłuszczu warto zakupić filtr do okapu Neto.
Filtry węglowe do okapu – charakterystyka
Filtry węglowe jak sama nazwa wskazuje – zbudowane są z węgla aktywnego, który posiada właściwości absorbujące. Węgiel aktywny jest na tyle skuteczny, że bywa nawet wykorzystywany w farmakologii do zmniejszania progresji zatrucia – na przykład innymi lekami. W przypadku filtrów okapowych jego zadanie jest nieco inne, lecz metoda działania ta sama. Filtr do okapu Neto zbudowany jest z węgla aktywnego w postaci granulek posiadającego wolne przestrzenie. To właśnie w te wolne przestrzenie wciągane jest powietrze poprzez silnik okapowy. W trakcie przechodzenia powietrza przez filtr węgiel aktywny zbiera wilgoć czy tłuszcz jaki został wyprodukowany do powietrza podczas smażenia potraw.
Filtry węglowe są używane w kuchniach, których okapy występują w tak zwanych obiegach zamkniętych. Znaczy to, że nie jest on podłączony do zewnętrznych rur wyprowadzających powietrze z kuchni na zewnątrz budynku. Obieg zamknięty polega na zasysaniu zanieczyszczonego powietrza do wnętrza okapu i oddawaniu go z powrotem – lecz w oczyszczonym stanie. Dzięki temu powietrze w kuchni jest czyste, świeże i pachnące, a przebywanie w niej w komfortowych warunkach po procesie gotowania jest możliwe.
STOP dla wilgoci
Filtr do okapu Neto usuwa nie tylko zanieczyszczenia z powietrza, ale również nadmierną ilość wilgoci znajdującej się w jej strukturze. Pochodzi ona przykładowo z wody, która podczas gotowania uwalnia parę wodną. Podwyższona zawartość wilgoci w powietrzu może niszczyć sprzęty domowe pogorszając ich jakość. Dlatego sprawne filtry do okapu również poprawiają aktualny stan mebli kuchennych.