Wydrukuj tę stronę
piątek, 28 kwiecień 2023 13:41

Jaki olej lniany wybrać - złocisty czy brązowy?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
olej lniany olej lniany mat.prasowe

Właściwości lnu są znane od dawna, ale od kilku lat Polacy ponownie zachwycają się jego wpływem na zdrowie. Rosnąca popularność oleju lnianego powoduje, że w sklepach pojawia się coraz więcej produktów, spośród których coraz trudniej wybrać ten odpowiedni. Podstawowy podział oleju lnianego dzieli go na olej złocisty oraz olej brązowy. Czym się różnią i jaki będzie dobrym wyborem?

 

Czym różnią się olej złocisty i brązowy?

Olej lniany wytwarzany jest z ziaren, a te różnią się kolorem w zależności od ilości pigmentu. Brązowe ziarna cechują się intensywniejszym smakiem, a z kolei olej złocisty ma delikatny, maślano-orzechowy posmak. Nie tylko walory smakowe odgrywają tutaj dużą rolę. Warto wiedzieć o tym, że olej brązowy jest bardziej kaloryczny, ale też posiada więcej zdrowych tłuszczów. Z kolei olej złocisty ma nad brązowym przewagę w postaci większej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, których w tym wypadku jest aż 15 procent w porównaniu do 12,5 procent w brązowym odpowiedniku. Olej złocisty zawiera również więcej błonnika pokarmowego i białka roślinnego, dlatego lepiej sprawdzi się w przypadku osób dbających o linię lub pragnących wzmocnić pracę swojego serca.

Jak wybrać odpowiedni olej lniany?

Przede wszystkim warto uwzględnić właściwości złocistego i brązowego oleju, aby wybrać ten, który będzie odpowiadał indywidualnym potrzebom. Kolejnym krokiem jest dokładne czytanie opisów przy produktach sprzedawanych online albo etykiet. Olej lniany powinien być tłoczony na zimno, ponieważ traci w wysokiej temperaturze swoje właściwości. Nie powinien być też rafinowany, gdyż proces ten wymaga temperatury przekraczającej sto stopni Celsjusza. Warto sprawdzić, czy wybrany olej nie ma żadnych dodatków i czy jest prawidłowo przechowywany. Olej lniany źle znosi temperaturę pokojową, dlatego powinien być przechowywany w lodówce. Ponadto warto sięgać tylko po oleje znajdujące się w ciemnych butelkach, ponieważ produkt równie źle znosi kontakt ze światłem.

Do czego stosować olej lniany?

Zarówno brązowy, jak i złocisty olej lniany, znajdą zastosowanie jako dodatek do sałatek, dressingów sałatkowych i wielu potraw serwowanych na zimno. Można je też pić na czczo i w ten sposób chronić układ trawienny czy wspomagać metabolizm. Warto jednak pamiętać o tym, że różnią się zdecydowanie smakiem. Olej brązowy sprawdzi się, jeśli ktoś ceni ostrzejsze i bardziej intensywne smaki. Z kolei olej złocisty nadaje potrawom subtelnego, orzechowego posmaku.